Salah satu cawangan UiTM yang terletak di sekitar menggatal.. berhadapan dengan indah permai dan teletak pada kedudukan di atas bukit… pemandangan yang indah kerana di selaputi hutan hijau dan lautan yang terbentang luas.. indah dan cukup terpesona bila mata memandang.. suasana yang bergitu tenang dan ribut yang begitu kuat apabila hujan kuat melanda… keadaan kolej yang strategic, di mana malam2 sentiasa diterangi cahaya lampu dan pemandangan yang indah dari sisi bilikku ini… mempunyai kemudahan seperti GYM, wireless dan banyak kemudahan yang lain sesuai untuk pelajar…

UiTM sabah, di mana aku meneruskan perjuangan sebagai seorang pelajar…. First time masuk UiTM sabah, segalanya hampa melihat pembangunan sebuah university yang agak kebelakang sedikit berbanding institute pengajian tinggi awam yang lain…

Tapi, perasaan itu semakin pudar apabila UiTM Sabah mula member kenangan yang manis buatku… walaupun keadaan infrastuktur agak mundur berbanding IPTA lain.. tapi UiTM sabah mempunyai pensyarah yang cemerlang… terutamanya pensyarah diploma sains dan sains kuantitatif yang aku amat – amat minat dan sanjung selama ini.. termasuklah en Ajimi, en. Khairul, en. Hafiz, en. Ansir, en. Ruzaleh, en. Manaf, en. Muliadi, P.M Matyasin, ms Pat, Ms Siti, mdm Hazlenah, Mdm ung, Mdm Gan dan pensyarah2 yang bertungkus lumus mengajar diri ini… segala nasihat akan dijadikan pedoman.. terima kasih..

Antara yang terbaik juga termasuklah staf – staf di sini… terutamanya staf Unit kolej yang banyak member sumbangan serta bantuan sepanjang aku memegang jawatan JPK selama 3 semester.. trima kasih banyak2 especially en. Kaffali serta semua PPP dan staf2 unit kolej UiTM sabah… insyaAllah jasa baik kalian akan dibalas berkali – kali ganda… terima Kasih juga kepada HEP uitm sabah kerana bagi peluang aku menghabiskan cuti semester berkerja dalam UiTM sabah… bukan sahaja dapat menjana kewangan maka memberi satu pengalaman yang tidak akan ku lupakan… terima kasih bahagian HEP terutamanya Pn. Josepha ( sudah berpindah ke HEA) dan Kak tia…

Pelajar UiTM sabah juga walaupun ada yang kurang berdisiplin.. namun semua tu asam garam kehidupan… “F R I E N D S “ yang aku kenal di sini terutamanya pelajar Diploma sains ambilan disember  - april 2008, terima kasih kepada kalian semua yang banyak membantu dapat membantu kejayaanku selama ini.. semoga kawan2 semua dilimpahi balasan ilmu yang menggunung… kita semua telah berpisah lepas amatnya diploma dan di harapkan kita dapat berjumpa lagi pada masa hadapan.. mudah2an kejayaan yang abadi menjadi milik kita bersama…

Zul, farhan,Vj, sufri, usman fazali,rozaiman, haris, nic (dota), nik (JPK), fazali, gab, ron, krol serta semua pelajar uitm sabha yang mengenali diri ini aku minta maaf banyak2 kalo ada tersilap kata serta perilaku yang kurang menyenangkan.. maaf bebanyak… kawan2 perempuaan stef, kak yen, fiffy, syura, ruzaila, debo, fra serta yang lain2 terima kasih ku ucapkan… jumpa di level yang lebih tinggi lagi..

buat semua pemain2 dota, terima kasih kerana temankan main game di sini... tanpa kamu bosan la kehidupan tanpa game... improve ur skill, last hit, n try to use any character in warcraft... buat team Ms, eX, Pks, Hc, DG dan yang lain2 terima kasih sebab menjayakan tournament dota anjuran kami hari tu.... 

Dan semua yang terlibat secara langsung mahupan tidak langsung dalam UiTM sabah… terima kasih banyak – banyak kerna di sini lahir lagi seorang insan yang insyaAllah akan menjadi bumiputra Berjaya..  aku harap, universiti inilah akan menjadi tempat aku pada masa hadapan…

UiTM di Hatiku…

Assalamualaikum w.b.t ..

Sungguh lama blog nie tidak tersentuh oleh perkataan yang keluar dari pemikiran seorang penulis..  Sejak kebelakangan nie, malas jgak mau jenguk2 blog nie… kekadang just lihat ja tanpa buat apa…. Pernah jgak terfikir mau quit dari blogger nie, tapi hati ini masih mau teruskannya lagi.. Alhamdulillah…

Aku tidak sudah paham diriku ini… rasakan banyak yang berubah… pendirian tidak macam dulu lg, I don’t know why… but that is the reality that happened on my self now. Actually I need someone that I can talk with him/her.. I cant find the suitable person for me to push out my problems right now..  maybe this blog can be act as medium for me to tell all about my problem…

5 days left for me before I leave UiTM Sabah.. I don’t wan to take SKP for this semester because I have my own reason (don’t want to tell anybody)..  Maybe this is the best I can do.. Hopefully!

Story about my exam paper, at this time, I already took 3 exam paper,just 1 left… and I don’t feel 3 of them I answer in that good way.. (ya Allah, engkau permudahkanlah paper lepas nie).. I just pray that miracle come to me..

I don’t think at this time I will get dean list anymore… I just hope I pass all the paper although I feel disappointed with my self.. everything very upset for me.. OMG..

I just don’t understand with my self now and I still can find the reason why I act like this!!!

I NEED SOMEONE THAT I TRUST AND ADMIRE TO TALK ABOUT MY PROBLEM!!! 

Salam…

It has been so long im not updating my blog…. Maybe since someone said that “he/she” laugh when read my blog… hehehe.. nvm

But, I still think that blogger have something special then people doesn’t have blog… why I said that, not every people can have their time to posting or writing in their blog..

Beside that, with this blog, it is like a medium to our friend, family and society know better at us and etc.

During this skp, maybe feel little bit bored because until now feel like my life still da same.. Sometimes, I thought how workers life going on?? Are they feel happy or force to find money to continue their life? OMG!

But what happen on my life after this, hope I will be able to find every happy part in my life..

Anyway, thanks to all my lecturers this semester because give me fully supported to continue study.. hope Allah always bless them

Mimpi lagi

Aneh yang teramat sangat.. orang yang aku tidak pernah mimpikan muncul dalam mimpiku.. sambil memanggil namaku..

1st (bapa)

Aku agak tersentap bila aku mimpi bapaku semalam, kami jalan2 di KK pada hari sabtu… tapi yang anehnya, jarang aku mimpikan beliauku…

2nd (cikgu Anuar Madsalani)

Aku jumpa di KFC Sandakan sambil menghisap rokok ( tp cikgu n bukan perokok pun)

3rd (cikgu Hasim)

Pelik, aku kadang2 mimpi jgak, tapi kali ini yang lain, aku berada di officenya di smk taman fajar sambil tidur di sana..

4th ( diburu)

Aku bagaikan di kejar sesuatu yang aku tidak pasti..

Aneh-aneh!!

Terima kasih yang teramat sangat untuk beliau kerana sudi mengajak kami makan makanan yang ada di faasa 3 dari hari jumaat hinggalah ke hari ini.. semoga Allah s.w.t memurahkan rezeki beliau.. thanks!

First day SKP..

Semester ni nasib cukup baek kerana dapat ikut skp lagi seperti sebelum ni.. temat kerja masih sama seperti sem lalu (di makmal biology) Cuma partner kali ini dah tukar (dulu zul dan fra) sekarang (anjula n mary)..macambesalah, kami diberikam masa seminggu untuk mengurus stor makmal bio…penat, bosan, malas, ngantuk, lapar, haus semuala bercampur baur.. anyways esok kena sambung kerja lagi bersihkan stor n hope after this everything feel ENJOY!

* Sangat bersopan santun & bertolak ansur. * Sangat cermat, teliti & teratur. * Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik. * Pendiam tapi pandai bercakap. * Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati. * Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur. * Kerja yang dilakukan sangat sempurna. * Sangat sensitif yang tidak diketahui. * orang yang banyak berfikir. * Daya pentaakulan yang baik. * Otak bijak & mudah belajar. * Suka mencari maklumat. * Kawal diri dari terlalu mengkritik. * Pandai mendorong diri sendiri. * Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia. * Suka sukan, hiburan & melancong. * Kurang menunjukkan perasaannya. * Terluka hatinya sangat lama disimpan. * Terlalu memilih pasangan. * Sukakan benda yang luas. * Bersistematik 

(research by Dato' Dr. Fadzilah Kamsah)

totally berkaitan dengan diriku...

Jumardi_alkhawarizmi


Jika diimbas 15 tahun lalu, banyak yang membuatkan hati ini tertawa keriangan… banyak kenangan yang amat2 berharga walaupun hanya 7 tahun bersama…bermain2 ketika kecil, kalo minta duit mest RM1.00 keatas, kalo jalan p tawau mesti rasa hepy dan sentiasa mau ikut, leher berantaikan emas, cincin tersarung pada jari dan banyak lagi.. kalo nakal sahaja, kompom lada putih la yang jadi pemedih mata… sakit nya bila disembur lada putih oleh ibu sendri di mata.. walaupun sakit, namun benda itulah yang aku mahukan sekarang.. kalo aku nakal ja, mamala yang selalu menghukum.. ya ALLAH, rindunya saat2 yang bermakna itu..

Selepas itu, segalanya brubah? Apa yang jadi biarlaah aku sahaja yang pendam perasaan sedih itu… sehingga sekarang kenangan selama 15 tahun lalu jgak yang amat manis buatku.. walaupun agak singkat berbandang kawan2 lain.. namun itu mengajarku erti ketabahan dalam menjalani kehidupan yang berliku ini..

Aku akan sentiasa merinduinya… hanya doa seorang anak sahaja yang dapat aku hadiahkan buat mama.. semoga mama sentiasa tergolong dalam golongan orang2 beriman..anakmu disini amat merinduimu.. harap dapat jumpa di syurga kelak! insyaALLAH..

(note : hari ibu sedunia mengingatkan aku tarikh kemalangan ngeri itu! Dan pada waktu itulah aku bergelar anak yatim.. I miss all of that moments)

sedikit masa lagi...

Salam.. ada kalanya aku rasakan hidup ini hanyalah satu kehidupan untuk menanti saat2 perpisahan.. kerana setiap sesuatu permulaan pasti  ada penghujungnya.. mungkin dalam masa yang singkat ataupun sebaliknya.. rasanya dah tiba masanya aku melupakan segala yang perit untuk ku lalui.. aku inginkan kehidupan yang dulu… saat aku tertawa keriangan tanpa perlu memikirkan masalah yang semakin mematangkan diriku ini.. aku hanya perlu lalui sedikit masa lagi di uitm sabah ini, dan ingin melupakan sesiapa yang aku sakiti mahupan di sakiti.. aku Cuma manusia yang kurang sempurna!! Maafkan aku wahai teman!

MALAM PRA GRADUAN..

Salam.. lama dah nda update blog ne.. busy betul la…. Study week ne baru ada ketenangan jiwa sikit.. tapi still risau mau menempuhi final exam nnt…

Seminggu lalu, macam besala, MPG berlangsung… tarikh 4 April 2009 ( 1 borneo grand ballroom)  menjadi satu lagi kenangan MPG untuk kali ke-3...tapi kali ini berlainan sedkit, aku bukan lagi exco teknikal atau exco hadiah (seperti MPG sebelum ni), tapi aku diberi mandate sebagai pengarah projek MPG sesi disembr 2008 – mei 2009.. heheh, banyak yang aku pelajari.. walaupun ia amat busy dan member kesan dengan study ku.. tapi insyaALLAH semua ini akan jadi kenangan terindah buatku… harap2, next semester aku pulak diraikan!! 

sempat ambik gambar time food testing 2 april lalu...

gambar ngan Pengarah Kampus n kawan2 yang lain

bergambar dengan kawan2 jpk dan adhoc 

MALAM PRA GRADUAN DIS 08 - MEI 09

jumar_alkhawarizmi!


HANYA MENERIMA..

Whatever!!!! Sempena karkol ne mmg amat busy.. tapi apakan daya, dah nasib diri… apa yang aku mau katakan banyak yang aku tidak dapat lupakan tentang karkol ini (terutamanya malam 28.03 ne).. ntahla.. macam semua masalah yang berlaku, hanya aku sahaja yang dituding jari oleh pihak tertentu.. sebab ketidak kelancaran majlis aku yang dipersalahkan?? Ntahla.. aku pun tidak paham.. aku dah fedup mau melalui semua ini.. ada yang cakap “ ala, c jumar tidur tadi petang?? Jadi kurang la krjanya??” aku sabar ja apa durang cakap, tapi yang nyata, aku tidur petang tu, sebab aku demam panas dan resdungku datang.. minta maapla kalo ndak dapat turun gym petang tu!! Tapi at least aku try jgak datang dari pagi hingga tengah ari tu untuk membantu!!! walaupun aku dah cakap ngan encik kaffali, yang aku tidak mau terlibat langsung dengan sukan direct dengan dia sebelum karkol lagi.. dan dia mengiakan dan membenarkan supaya aku tidak terlibat dalam aktiviti sukan, sebab aku dah arrange hari ini aku mau siapkan assignment bio300 ne.. sebaliknya lain yang terjadi?? Tapi itu jgak yang jadi persoalan utama c jumar malas.. maka tidak di hitung pun usaha2 yang lain sepanjang minggu karkol tu.. ya la kan, aku paham jgak sapa aku ne, 1 keburukan mampu rosakkan 1 ribu kebaikan.. tidak apa!! Tapi aku sanggup jgak mau turun gym petang tu jalan shortcut dalam keadaan yang kurang sehat… sampai sana, sepatutnya ogy yang buat vt kolej aku yang terpaksa buat.. aku terima ja.. petang tu jgak aku balik semula ke kolej sebab rush mau siapkan vt tu.. alhamdullillah vt dapat disediakan…  

Sepanjang majlis, ntah la.. aku tidak paham.. mana semua jpk yang lain??? Blur~~~ dah la aku kurang senang dengan mpp sebab ambil masa dan tempat jpk untuk buat mereka punya aktiviti, kami diam ja.. malas mau cakap, nnt timbul kontroversi pula… tapi pas ja aktiviti mpp tu, kami take part.. aku bingung malam tu, aku teknikal, aku hadiah, n aku flow manager, wow!! Amazing betul kerja tu kan!! Akhirnya semua masalah terutamanya hadiah sapa yang tanggung, siapa yang dipersalahkan??? Aku jgak!!!! Shit betul!!! Maka aku langsung tidak tahu apa2 pasal hadiah tu…Habis malam tu jgak, zira tengking aku depan khayalak ramai…. Ya Allah, aku try ja kawal kemarahanku.. aku pantang orang tengking aku depan orang ramai… ndak pa la, mungkin aku semua yang salah..  nasibla ada en Ardey, dapat jgak aku luahkan perasaan ku yang penuh dengan kedukaan dan kekecewaan yang memuncak.. aku tidak tahan terus dipersalahkan..

Aku sengaja mau balik awal dari gym tu, dalam jam 2:00 pagi… sebab aku benci lihat semuanya…aku balik bilik, perutku sakit amat dan  resdungku datang lagi.. sebab waktu angkat kayu tu, aku rasa alah da pada habuk!! Sabar ja la.. sampai bilik, aku DEcIdE mau gagalkan satu subjek untuk semester ini.. mungkin csc317 or bio310… sebab aku pun tidak tahu, what happen dengan study ku dan what happen dengan semua assignmentku.. aku terpaksa ikut sahaja cakap orang lain..hakikatnya aku kalah pada dugaan yang melanda ini… kini aku paham kenapa azar boleh menitiskan airmata sebelum ini..** ikhlas dari hati dan sanubariku… (aku yang menitiskan air mata ini…hampah dengan semua disekelilingku..)

Akhirnya salah satu event besar selain mpg telah berakhir… minggu yang amat memenatkan  dan amat memeritkan namun bagiku penuh dengan hikmah yang tersirat… 

saringan dan persiapan tempat golden voice 


pentas akhir golden voice

no komen depan kamera

area bergambar..macam betul2 pertandingan nyanyian pulak.. red carpet gitu 

penutupan karkol

HASIL KERJA SEMALAM

Akhirnya, walaupun kami Cuma dapat tempat ketiga dalam pertandingan sepanduk terbaik (1. DIA-85, 2. DPA-82.5, 3. DIS-82) kami tetap berpuas hati…apa yang membezakan kami dengan kos lain, kami dinobatkan sebagai kontinjen terbaik untuk pertandingan sepanduk ne.. huhuhu.. thanks to all diploma science student that come today!! Syukran! 

perarakan maulidurasul start jam 7 pagi, dari cluster A hingga fasa 2 UiTM Sabah.. 

usaha semalam akhirnya membuahkan hasil

BANNER MAULIDUR RASUL

Penat buat banner 12 jam ne ari!!

Penatny hari ini… 14 mac 2009… dah la hari khamis tu aku ndak tidur semalam tuk prepare test bio n test csc pada hari jumaat.. hari nee pulak kami kena wat banner lagi untuk esok untuk wakil diploma sains untuk perakan sempena maulidur rasul… hari ini(sabtu) seawal 8 pagi usman dah kejutkan.. dia cakap sir K.A panggil untuk join aktiviti kelab mathematicnya.. aku pun pergilah jgak pagi tu.. mau jgak aku menolak, tapi aku mesti gak turut kata pensyarah.. kerana bagiku, mereka adalah antara orag yang aku paling hormati… walaupun jumaat tu kami test samoai 10.00 malam.. namun tetap jgak penat!... sampai sekarang masih lagi letih dan tidak ada mood..

Dari pagi sabtu ini sampai jam 11.20malam barulah habis banner yang kami buat tu.. (diploma sains part 5).. demi kos sendiri, buat jgak l;a walaupun penat…terima kasihla buat semua kawan2 yang terlibat dalam pembuatan banner hari ini… sesungguhnya, aktiviti sebegini dapat merapatkan ukhwah antara kita semua… terima kasih!!! Sok mau buat perarakan.. 

kami yang bekerja keras menyiakan banner

 inilah hasil tangan kami semua selama 12jam

FIELDTRIP_SANDAKAN

FIELD TRIP KE SANDAKAN SABAH…

Akhirnya, lawatan akademik semester ne berakhir da… tunggu nxt sem lagi.. Field trip kali ini bertempat di sepilok Sandakan setat dari 7 – 9 mac 2009 yang lalu.. walaupun fieldtrip kali ini tidak sebaik seperti semester2 lalu, tapi ada gak la pengalaman yang di timba sepanjang tempoh 3 hari tu.. apa yang membezakan fieldtrip ne rasa macam tertekan pulak.. ntah la.. mungkin perasaan ja ataupun realitinya.. apa yang beznya time f.t ini dapat lawat ke RDC (rainforest department center)… ndak pernah pergi pun walaupun tinggal di Bandar sendiri (Sandakan)…pada malam kebudayaan tu, kumpulan kami dapat no. 3 pulak berlakon.. maka, kami rancang mau buat lakonan pasal care environment dalam masa 5 minit ja… apa2 pun, fieldtrip ini memberikan tekanan kerja yang dah sediakala bertimbun2 banyak ne… apa2 pun gudluck!! 

angkat barang dulu sebelum bertolak
 kadim mengetuai bacaan doa sebelum bertolak dari uitm ke sandakan

makan tengah ari jap di telupid

sebelum pergi ke RDC 
pemandangan hijau di RDC 
buat sampling technique

APA YANG TERJADI..??

Apa yang telah terjadi.. ntahla tiba2 hari ne banyak yang tidak kena.. aku bagaikan bingung oleh bayangan sendiri… ataupun ini Cuma perasaan yang melanda ku sahaja.. bangun sahaja dari tidur pagi tadi.. rasa macam sesuatu perkara yang berbeza daripada hari-hari lain berlaku.. bangkit ja dari tidur, rasa kepala penuh dengan kesalahan dan dosa yang amat berat.. asgafirullah.. apa yang berlaku pada diriku..??aku sendiri pun tidak tahu..

Riadah2 jap..

Huh! Minggu ne busy btl la.. banyak betul assignment kena di buat… isnin (test csc—saiko ja la), selasa (test bio), rabu (presentation bel), khamis (csc calculator n laman web mcm frendster, --rendah ja markah di bagi =’( ) jumaat (presentation boi310) uhu! Full la minggu ne.. isnin depan ada test csc lagi.. ntah berapa orang da yang kena makan saiko sir K.A tu… usman, anjula Deborah dah kena!) stakat nie aku lum lagi la….hehehe.. Dalam keadaan kami yang busy ne, sempat jgak kami kuar p 1B untuk beriadah jap(makan la) hehehe…ini baru study.. lum campur lagi kerja2 jpk… arhggggghhhhh tekanannya!!!

KHAS BUAT JPK!


Kepada semua jawatankuasa perwakilan kolej (sesi disember 2007 – disember 2008) yang telah tamat pengajian di uitm Sabah, kami semua mendoakan kamu semua terus berusaha dan jadilah pemimpin yang berkaliber… kami jpk yang masih tinggal 10 orang ne, masih lagi jadi jpk untuk satu semester lagi.. walaupun bilangan kami agak sedikit, namun insyaALLAH sagala aktiviti seperti sebelum ini dapat dijalankan… 2 aktiviti besar kami semester ini, KARNIVAL KOLEJ –KARKOL=– zira pengarah projek dan MALAM PRA GRADUAN (aku’ pengarah projek) akan cuba kami kendalikan sebaik mungkin…walaupun semester ini aku amat amat busy (terutamanya bio, csc, n a lot of presentation), insyaALLAH aku akan cuba balance kan antara study n jpk…JPK GEMILANG BELAJAR DEKAN!!! Doakan kami semua!! 

salam ceria dari kami semua

MY SPORTING LECTURER

part 5 nie, rasanya... sir Hafiz antara lecturers yang aku nanti-nantikan syarahannya...hehehe

KERJA LAPANGAN

Sabtu lalu (21.02.2009) kami sekumpulan pergi la buat kerja lapangan di sungai lokub.. memandangkan projek lama (ikan) tidak Berjaya, kami diberi tugasan baru iaitu projek mengaenai tanah dan air di area sungai lokub.  Hari tu, keadaan panas terik dan kami sekumpulan terpaksala menghadapi rintangan semata2 untuk 30 markah… hehehe…

Sungguh penat masuk paya bakau dan sungguh panas berjumur di bawah terik matahari dan di atas sampan.. apa leh buat, mungkin ini la yang kami semua kena lalui untuk mendapatkan bacaan salinity, temperature dan conductivity air di sungai lokub tu.. walaupun agak letih dan menyiksakan, kami sekumpulan tetap tabah untuk meneruskan projek air ini.. semoga kami Berjaya dan sekaligus skor A untuk paper bio300 ini… insyaALLAH…

setiap kami busy mengambil bacaan untuk projek masing-masing...

kami terpaksa meminjam perahu untuk mengambil bacaan ditengah2 sungai

MAHU KATA APA LAGI??

Dah masuk minggu ke-8 sesi kuliah… tapi keadaan masih sama… ini bukan kali pertama berlaku, malahan sejak dua semester lalu lagi, tapi 2 semester lalu, ada sebab untuk tidak berniaga sebab renovation cafeteria sedang dibuat… sejak semester lalu lagi masalah ini sudah timbul.. kalo tidak silap selepas bulan puasa tahun lepas  benda ini sudah pun start…

Banyak luahan yang telah dikemukan oleh kami semua, termasuklah luahan kepada pensyarah.. tindakan dah diambil oleh kami, namun segala usaha tidak membuahkan hasil lagi buat masa ini… ini dah masuk kali kedua aku post cerita tentang kisah ini… bukan mahu memperkecilkan mana2 pihak, tapi jika keadaan ini berlarutan, mungkin akan menimbulkan ketidakpuasan hati dan sekaligus merendahkan sesuatu pengurusan itu sendiri.. harapan kami semua, agar masalah ini dapat diselesaikan secepat mungkin, sebab dah masuk pertengahan semester keadaan masih lagi sama… Ambillah tindakan dengan cepat dan bijak agar kami di sini (student yang berkuliah di fasa 3) tidak lagi merasai benda yang mengaburi kami sepanjang 8 minggu ini… kerjasama pihak2 yang berkenaan amatlah kami hargai dan kami dahului dengan setinggi tinggi jutaan ucapan terima kasih…


keadaan kafeteria dan koperasi yang masih lagi tidak beroperasi...

DISQUALIFIED?

Argh…. Semua ini tidak adil!! Adakah patut kami sudah masuk final untuk tournament DOTA tetiba sahaja disingkirkan dari game??? maka, kami team eX. Sudah cari sapa no. 1 atau no. 2.. tapi semalam (17feb. 09) tetiba sahaja c eX. Goblak cakap yang kami disingkirkan.. WTF!!! Aku tidak berapa senang jgak ngan keputusan penganjur (team Ms) sebab sepatutnya kami akan jumpa Ms untuk final (eX. Vs [Ms]).. sebaliknyanya kami dingkirkan dan team Ms akan lawan tean [DG] untuk cari sapa juara n naib juara… asalnya tournament ini just for fun.. tapi macam nampak sangat tindakan Ms semlam tamakkan  duit. Bukan jgak mahu memperkecilkan team DG tapi setakat permainan team DG bukan pro sangat untuk tanding Ms, macamna pengurusan mereka kami yang dipersalahkaN??? Kenapa kami disingkirkan?? Semua ini buat kami dari team eX. (eX. Luffy, eX.goblak, eX.Sadist,eX.PoLoNi and eX.Moonlight) rasa tidak puas hati dan rasa seperti ditikam dari belakang oleh teman sepermainan sendiri?? Anyway.. aku tetap tidak puas hati dengan keputusan melulu penganjur!!!!

Uhuhuhuh.. nda sangka jgak aku dicalonkan oleh pensyarah ( MR. AJIMI) sebagai salah seorang calon untuk menjadi TPM.. aku agak terkejut jgak kemarin (17 feb. 09) sebab sebelum jumpa sir Ajimi petang tu, sir Hafiz ada cakap dengan aku, “jumar, ko mau jadi pensyarah ke?”… aku pun tersentak la sekejap, kenapa tiba2 ditombulkan persoalan pensyarah ngan aku, petang tu jgak, miss PAT ada cakap yang salah seorang di kelas ini dah di calonkan sebagai tpm oleh fakulti sains gunaan. Time tu jgak, aku dapat sms sir Ajimi, “kalo ada masa, jumpa saya secara personally”.. so petang tu, aku pun jumpa la sir jimi dan segala persoalan pasal tpm tu terjawab…

Anyway, aku  masih fikirkan tawaran tu, dapat atau tidak biarlah atas petunjuk ALLAH S.W.T yang tentukan…aku takut jgak kalau2 choice kali ini tidak tepat seperti sebelum ini( ambil kos bio, n tinggalkan subjek favourite MATEMATIK)….

Apa2 pun, thanks a lot to MR. AJIMI because gave me this opportunity and trust me very much of this job. Thanks =) 

MAINAN MIMPI..

Astagafirullah… setelah sekian lama aku tidak mimpi orang tu, akhirnya semalam aku mimpi dia semula… tapi mimpi kali ini agak berlainan seperti sebelumnya… tetiba aku mimpi dia berada di Sandakan, di kampungku yang tidak wujud lagi sekarang sebab dibuat pembinaan hotel…

Sampai sekarang aku masi fikirkan mimpi itu, sebab sebelum nie aku langsung tidak pernah mimpi dia lagi… mungkin ada makna disebalik kejutan mimpi ini, walaupun ini hanyalah satu mainan tidur… tapi bagiku, dalam mimpi itu “dia” selitkan nasihat untukku yang orang katakan aku dah banyak berubah …

Now, aku still fikirkan benda tu… 

Waktu cuti baru2 nie, sempat jgak aku n sekeluarga dari Sandakan berjalan-jalan di kk.. antara salah satu destinasi kami adalah pulau manukan… first time pergi sana rasa teruja jgak la, sebab sebelum nie c jai ada cakap yang pulau tu cantik… jadi, hari sabtu lalu kami pun pergi la kesana… komen tentang pulau tu memang cantik dan sunnguh indah… pemandangan laut yang bersih dan jernih… kami jalan dari rumah seawall jam 7 pagi lagi… sampai di pulau tu dalam jam 8.30 pagi… kami bersarapan dan pastu, aku n anak2 buah yang lain pergi mandi… amat2 best dan yang paling best dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan antara kami semua… kepada anda yang belum sempat pergi kesana, pergilah, dan nikmati sendiri keindahan alam yang tuhan cciptakan untuk kita semua…


pemandangan di pulau manukan

pemandangan di pulau manukan

MINGGU YANG PADAT

Salam…

Lama jgak  tidak update blog nie… mungkin kehiduoan sejak masuk part 5 nie busy sangat… lbih2 lagi subjek csc317… ya ALLAh kadangkala beri tekanan yang paling besar… campur lagi subjek bio310, rasanya masa kuliah 3 jam tidak cukup untuk sesi pembelajaran.. tapi apa leh buat, dah memang jam kuliah dia 3 jam ja…

Buat laman web nie yang paling teruk sya rasa… dah la aku nie ndak berapa suka tengok kod2 html yang ntah susah betul nak paham.. sakit mata tgk kod2 html n javascript tu.. ndak paham langsung!! ARGGHHHHHH..

Minggu lalu adalah minggu yang paling busy bagiku… nasibla dah berlalu minggu tu, kalo ndak boleh pengsan nda cukup tidur hari2…

Isnin = lab report bio, selasa = presentation bel300, rabu=test chm, khamis=hantar kerja csc (paling tekanan), jumaat=presentation bio310, perjumpaan ppp bersama pelajar lama..

Jumaat malam tu, aku rasa tekanan betul, dah la aku penat 1 week tu, banyak lagi mau di urus jpk tu.. masa pejumpaan ppp bersama pelajar lama tu, kawan2 jpk yang lain ashik Tanya, “jumar, kenapa ko muram, Mekong, ndak senyum??”  aku cuba jgak untuk senyum malam tu, tapi aku betul2 penat, tidak cukup tidur, rasa ndak puas hati, lapar dan macam2 lagi yang bermai di kepalaku.. kalo boleh mau ja aku pergi tidur n tinggalkan malam tu… hehehhe.. yang lebih tidak puas hati, kenapa la aku yang bekerja time perjumpaan tu, macam semua masalah aku yang cetuskan… BENCI!!!! Bagus ndak payah kerja, ndak jgak kana marah…

Anyway, aku dah lupakan minggu lalu tu, dan sekarang prepare untuk minggu yang aku datang.. doakan saya lepas segala-galanya….

saja2 ja...

3 minggu da kuliah..

Uh… 3 minggu dah kami menjalani kuliah… banyak perkara yang berlaku…. Saja jam au post gambar2 ketika kuliah nie….uhuhu


di makmal dan DK2
part of my close friend

Pilot study…


Khamis lalu, kami semua pelajar Diploma sains part 5 bio (ASD5S2) buat pilot study about our projek for bio300… kami sekumpulan.. (aku, syuk, usman n farhan) ambil projek mengenai ikan.. jadi khamis tu, kami pergola uitm sabah lake for try to get fish and try to investigate the place and what we need to catch the fish at there…apa yang menarik kami semua baru belajar cara untuk merambat n memancing!!!uhuhuh…

practice merambat ikan

penatnya tangkap ikan nie...

Sedapnya!!!

Uhhuuhhu… lepas ja dari beli hp, apa lagi aku vj n syura p cuba2 la makan di kedai mewah2 sikit… uhuhuh… restoran yang kami pilih adalah “ fish n co.”

Banyak yang kami order, aku pun nda ingat da apa namanya, tapi yang pasti makan di sana semua seafood.. yum! Walaupun agak mahal, tapi rasa berbaloi la jgak, bukan selalu pun….hehhe.. makanan yang kami makan ari tu RM120.10…. hehehe.. tapi puas nafsu makan kami semua!!!

Ikan- ikan…

Hari ahad lalu kami rancang mau pergi buat field investigation tuk projek bio300 kami tuk assignment 1, kami pun bertolak dari bilik seawall jam 8.00 pegi ke tasik gym uitm sabah untuk menangkap ikan menggunakan pancing dan rambat… sampai ja di sana, kena larang la pulak untuk merambat oleh pensyarah uitm tu.. malang2.. Mr. X (nda tau nama) cakap hanya boleh guna pancing ja untuk guna tangkap ikan di tasik.. masalahnya, kami ada 9 orang dan Cuma ada satu pancing ja… jadi kami pun turut a la kata pensyarah tu… ada gak zul n usman p merambat di kawasan lain.. tapi ndak da jgak dapat ikan tilapia tu.. uuhuhuhu..

Jadi kami tunggu samapi tengah hari untuk pensyarah tu cau… dalam jam 12.00pm, kami pun setatla merambat… itupun Mr. Jabar ada… kalo ndak, nda la kami berani2 merambat… uhuhuhuh… tapi apa yang kami dapat sepanjan 5 jam di gym tu, dapat gak seekor ikan hasil pancingan c fazali…

\oleh sebab tidak adil tuk dibuat sampai untuk satu ikan ja, kami pun bakarla ikan seekor tu, n makan beramai – ramai… walaupun nda kenyang, tapi rasa best tu ada.. hehehhe.. harap2 aktiviti sebegini akan kami sentiasa anjurkan setiap minggu.. terima kasih kepada kawan2 yang datang sama2 mancing ari tu. Heheheh…

Yang sedih ( sample untuk ujikaji bio nie tiada!)

sufri n usman try cari tempat tuk merambat...

posing ketika kena larang dari merambat!! arh...

aku dan farhan menyiapkan sarapan "meggi kari + telur" tuk 9 orang

apa durang buat tu??

jali, dapat ikan ka??


ikan yang kami dapat tu...

ikan bakar, ikan bakar!!

My New Handphone!...





Akhirnya penantian ku untuk berhandphhone baru tercapai… ingat pulak kata2 c azar dulu, apa niatmu ikut skp sem nie??? Pa lagi hp la… hahahha… apa yang penting aku puas hati memiliki hp baru ini.. walaupun first time guna sony Ericson…..huhuhuhhu, thanks to vijay n syura sebab sudi temankan aku p mencari hp nie… uuhuhuhuh… tengkiU!

muka depan handpon ku..hehhehe

ini view dari belakang pulak!

Luahan rasa….

Apa yang kami rasakan terutamanya pelajar diploma sains dan pelajar – pelajar lain yang ada kelas di fasa tiga UiTM Sabah mmg sama… biasanya waktu rehat 1.00 pm – 2.00 pm menjadi waktu untuk kami lunch… tetapi memandangkan keadaan koperasi dan gerai makanan tidak di buka.. kami berada dalam keadaan lapar… biasanya pelajar-pelajar yang ada kelas dari pagi hingga petang di fasa 3, kami tidak ada masa untuk waktu balik ke cluster ataupun pergi dewan …

Ada sebilangan student yang tidak makan from morning to evening, and beberapa student terpaksa kirim2 makanan dengan kawan-kawan yang sempat pergi indah permai… walauapapun harap masalah kami semua ini dapat diberi perhatian dan sekaligus menyelesaikan masalah ini secepat mungkin…

keadaan koperasi dan gerai makan yang tidak beroperasi di fasa 3 sejak bermula kuliah..

--Mahasiswa UiTM Sabah / Diploma Sains--

Aku betul2 ingin berubah.. menjadi seorang yang muslim yang patuh pada perintahNYA… aku cuba mengharungi hidup2 yang mencabar ini.. kehidupan tidak seperti dulu, dan kehidupan akan datang tidak akan seperti sekarang.. oleh itu, aku kena tabah dan tetapkan pendirian menghadapi masalah yang satu persatu menimpa diriku ini…pemikiran semakin bercelaru dan aku perlukan ketenangan untuk mengharungi liku2 kehidupan dan dugaan NYA… aku tidak mahu hidupku hancur dalam pelajaran, kerana aku sedar bahawa education is the most important in my life!!!

Ya ALLAH, AKU HANYA MANUSIA HINA YANG AMATT PERLUKAN PETUNJUK DAN KEREDHAANMU….

Selesema…

Ntah kenapa setiap kali kalo aku bangun subuh n mau menunaikan solat, mesti selesemaku datang ja… teruk lagi tu… aku pun kadang2 hairan jgak, kenapa aku kalo bangun subuh mesti selesema???hmmmm, ntahla… apa yang ku harapkan, agar doaku untuk hidupku ini sentiasa sehat walafiat sentiasa… 

Astagafirullah… ntah kenapa sejak kebelakangan nie, aku rasa seperti kehidupan ku semakin sunyi dan sepi… mungkin kerana aku malas dah mau bergaul ngan orang lain, try gak mau ubah attitude diri… tapi semakin aku mau lakukan begitu, rasa macam sendiri…

Mungkin tahun akhir nie, aku mahu terus menyendiri dan melupakan segala fikiran2 negatif dalam diriku ini.. aku cuba tuk belajar lebih masa, kurang main game… tapi rasa macam sesuatu yang lain pulak.. mungkin ini satu perubahan yang agak jangkal ku rasakan tuk kali pertama… aku rindu kawan2 lama yang sentiasa heppy n ceria selalu…

Wargh…AKU HARAP CEPATLA BERAKHIR KEHIDUPAN DI UiTM SABAH NIE….

Selamat tahun baru

Assalamualaikum…
Selamat tahun baru buat semua rakan2 UiTM Sabah dan juga tuk kawan2 yang lain…
Biasanya soalan lazim inilah yang selalunya di Tanya oleh kawan2 sekeliling kita… iaitu ‘azam’.. setiap orang punyai azam masing2.. azam ku pulak untuk tahun baru 2009 nie, aku ingin menjadi seorang muslim yang sejati... walaupun agak sukar namun azam nie insyaALLAH dapat ku lakukan sekaligus memenuhi azam tahun baru ini… azam lain pulak, macam biasalah, sebagai seorang mahasiswa mestilah inginkan keputusan yang CEMERLANG! Harap2 tahun akhirku di UiTM Sabah nie menjadi satu medium untuk aku meningkatkan lagi kemahiran dalam bidang akademik nie… harap dapat terus dapat anugerah dekan dan menjadi graduasi CGPA 3.6 keatas… insyaALLAH….. dan dalam kehidupan seharian pulak, aku harapkan aku menjadi semakin matang dan disayangi oleh orang ramai… aku inginkan perubahan pada diri pemikiran dan tingkah laku.. harap 2009 ini menjadi tahun yang amat2 bermakna bagiku…

Related Posts with Thumbnails
  • tetamu bertandang

    Demi masa

    Followers