Assalamualaikum w.b.t… Allahuakbar!
Entri kali nii agak sedih sedih dan duka sedikit… huhuhu… ntahlah kenapa.. macam mau pergi jugak, tapi jika ku pikir2 balik akan kehidupan selepas ini pasti akan berbeza… mungkin tidaklah “semewah” dua minggu nie… ya Allah…  adakah aku patut rasa sedih atau gembira tinggalkan bumi anbia ini?? Hmmm…. Aku pun tidak tahu sangat apa yang aku sedang fikirkan~
antara sedikit sebanyak kehidupan di Doha, Qatar: 
[sebenarnya ada banyak lagi tempat yang telah diterokai, tapi cuma ini sahaja yang dapat dikongsi buat masa ini :) ]
Tempat : Alkhor  [Crabbing]
Tempat: Mesaeeid - Singing Dunes
Tempat : Rumeila Park
Tempat : Khalifa Stadium
Tempat : West Bay
Tempat : Sea Line 
Tempat : Sea Line 
Tempat : Museum Of Islamic Art - Corniche
Tempat : FAMAR, Qatar Islamic Cultural Centre
Tempat : Souq Waqif [pasar malam la lebih kurang]

Walaupun hatiku ini hendak pulang ke Malaysia, namun jika aku imbas balik, alangkah tenangnya kehidupan disini… antara perkara yang menjadi kerisauan ku untuk pergi dari Qatar ini ialah:
i.              Aku tidak tahu, jika selepas ini aku dapat bersolat secara berjemaah di masjid ataupun tidak! Ya Allah, aku rasa senang jika aku dapat menunaikan solat secara berjemaah di masjid bersama sama orang dari pelbagai Negara L
ii.            Walaupun aku rasa kehidupan disini agak “costly” sikit, tapi apa yang aku mungkin idamkan selepas tibanya di Malaysia adalah “ayam panggang qatar” ~~ hmmmm …..
iii.           Aku suka situasi disini… walaupun kekadang berjalan sendirian ke majid, aku rasa selamat dan rasa seperti orang disini (walaupun banyak orang asing) aku rasa selamat…
iv.           Suka tgk kereta dan bangunan disini! Semua mewah2… hehehe… tempat2 pun walaupun jauh~ tapi smart! 
v.             Aku tidak tahu, adakah aku dapat pergi lagi kesini ?? mudah2an Allah beri lagi peluang untuk aku kesini untuk kali yang berikutnya… n hajatku selepas ini aku ingin pergi UMRAH! Amin Ya Rabb…
vi.      Ada banyak lagi yang tidak boleh ku "ekpressikan" di sini... :(
Ada banyak lagi yang kurasakan aku mahu stay disini… tapi perjuangan ku masih lagi berada di Malaysia.. aku kena belajar sungguh2 and insyaAllah, sini la kehidupan pekerjaan ku nanti… insyaAllah~
Aku yang menghitung hari ke Malaysia,  I love QATAR!
 

Camel…

Assalamualaikum w.b.t… apa khabar pembaca sekalian? Harap sentiasa dilindungi dan dirahmati olehNya…
neves2... tapi senyum tatap 
 naik sama dengan aqif 
last time before pergi mandi di sealine..
Entri kali ini menceritakan pasal CAMEL.. jenama camel ka? Ataupun unta betul2 … hehe…
Cerita yang sebenarnya adalah first time naik unta di bumi arab nie.. tempatnya di SEALINE doha Qatar, perjalanan ke sana dari rumah memakan masa selama lebih kurang 40 minit.… wah, best pulak naik unta nie.. first time, bayaran untuk naik unta dan bersiar2 sambil menunggang unta adalah QR20 [QR = Qatar riyal], kalau dalam RM 18.00 la… sgt siok … tinggi pulak unta tu.. yang waktu yang best adalah time dia berdiri dan mahu dudukk…. Neves gilak… kena pengang kuat2 … kalau tak, hmmmmm….
Pengalaman ini cukup indah~
Insan berharap dapat naik lagi… hehehe :
 

Singing dunes/sand

Assalamualaikum w.b.t..
Alhamdulillah~ akhirnya dapat jugak tgk rasa pegang temakan dll pasir macam di gurun… hehe.. OMG mau naik ke atas puncak pasir tu sgt la penat~ separuh pendakian sudah mau pitaM, Ketara la tidak “taff” kan… huhuhu…
parahnya naik keatas ne.. 
pelancong turun ke bawah
pemandangan di atas bukit pasir
Apa kelebihan pasir ini berbanding pasir2 biasa yang lain, dia produce bunyi… kalau time turun bukit pasir tu, dia kan menghasilkan bunyi yang kuat.. lagi banyak orang yang turun sama2 lagi kuat la bunyi yang yang dihasilkan…. Lagipun pasir ne bersih dan boleh dibuat tayammum… tidak melekat pada pakaian, sekali sapu ja terus tanggal… best la pasir ne… hehehe… and berada di atas tu, sempat lagi tinguk sunset…
first time sampai... penat siot... 
aqif n his family
sunset! 
time turun, pasir produce bunyi
makan di restoran arab, [Qasir al Mandi] unikkan?? 
Kalau mau tau lebih lanjut pasal singing dunes nie, click link nie…
N kalau mau tgk lebih banyak picture click pulak link nie.. 

indahnya alam tanda kebesaran Allah:

Brazil vs argentina!

 Assalamualaikum w.b.t…
Ahlan wasahlan…apa kabar? Harap kita semua dilindungi dan dipelihara oleh Allah s.w.t…
Entri kali ini menceritakan tentang aktiviti semalam, iaitu tengok perlawanan bola LIVE antara brazil dan argentina~ Argentina menang 1 – 0. Hehehehe~~! That my team…. Good job messi at minute ’90….
sebelum bertolak ke stadium Khalifah
my brother family
inilah pakaian tradisi qatariah [segakkan!! aku mau pakai juga begini satu hari nnt] 
peminat brazil!
we are argentina!!! 
waktu masuk stadium, sebelum detik perlawanan bermula
menyanyi lagu kebangsaan masing2... 
Apa bukan itulah pengalaman yang terindah pabila menang.. itupun di rumah boleh rasa~ tapi pengaaman indah apabila dapat tgk secara live football… lagi2 dua gergasi bola sepak dunia.. huhuh… lain la~ susah nak gambarkan… lain sgt2… antara perkara  yang kurasa lain antara tgk di tv dan live :
1.     Baru tahu, yang reaksi peminat setiap saat macamna
2.    Tgk padang tu tidak la sebesar di tv.
3.    Gerakan permainan laju di tv, tapi kalau di live macam pelan sikit
4.    Perasaan lebih time live compare tv
5.    Dan banyak lagi yang tidak boleh di gambarkan..
Sebelum masuk stadium, adaa outdoor game di buat.. persembahan dan banyak lagi aktiviti sementara menunggu detik perlawanan bermula…
sepak bola bermula
 sorakan peminat
argentina 1 - brazil 0
Dan selepas habis main bola, banyaklah peminat yang bersorak… team yang menang, argentina~ semua orang berkumpul sambil sorak~!! Messi!! Messii!! Argentina!! Argentina!! Go argentina!!! N etc. tapi mmg best!!! 
p/s : to view more picture just browse thit link http://www.facebook.com/album.php?aid=2062634&id=1356762052
Nak tinguk live lagi :

Assalamualaikum w.b.t…
Apa khabar semua warga blogger? Aktivit yang dilakukan semenjak semalam adalah “crabbing”, di "Alkhor" tangkap ketam… atau bahasa kasar nya “bujak ketam”.. hahahaha… sgt2 penat siot..sampai jam 12tgh malam [waktu Malaysia 5 pagi]… pass tu ada barbeque pulak.. .nak update semalam pun tak sempat…
Sedihnya hari ini… nak tahu kenapa?? Tak dapat solat subuh di Masjid! Subuh di rumah sahaja… hmmm… penat sgt aktiviti crabbing tu sampai lewat sikit bgn… Allahuakbar… ! insyaAllah pas nie dapat full solat di masjid… insyaAllah~
Lepas solat subuh tu, terus la facebook hinggalah ke pagi… lepas tu, dalam pukul 7.00 pagi bergerak ke taman rekreasi "Rumai Lapak"… ! tempat tu sgt cantik dan indah~ kalau tak percaya~ tgk la sendiri… sini ada sedikit gambar2 sepanjang berada di perkarangan taman rekreasi…
 
crabbing activities last nite... 
At taman rekreasi
bandar doha~ Cantik!
kalau perasan la... macam pernah tgk wayang hindi guna background nie.... 
gambar2 diatas diambil agak lewat sikit.... kalau time awal2 datang taman nie.. ramai orang sedang rekreasi.... lagipun Ini baru sedikit, ada banyak lagi tempat2 menarik di sini..! bukan nya seperti yang kita imagine, gurun?? Tidak la… sini lebih canggih dari Malaysia.. MasyaAllah… masyarakat dan Negara islam yang sgt2 berjaya dan maju…
untuk view lebih banyak gambar? viewlah di FB aku.... http://www.facebook.com/album.php?aid=2062634&id=1356762052
Aktiviti petang hinggalah ke malam nie… pergi ke stadium KHALIFAH, QATARargentina VS Brazil…. Anda sokong team mana??  Kalau aku confirm la yang ada messi…. ARGENTINA… go argentina!! [baru beli jessey argentina tadi~ yeah~~] insyaAllah nnt update gambar perlawanan ek!~
Kagum dengan kehebatan Negara Islam~
 

Salam Eiduladha

Assalamualaikum~
Hari ini 16hb. November 2010, 7.00 pagi (Qatar time),  pergi la ke kedutaan Malaysia [Malaysia embassy] untuk bersolat Adilahda bersama sebilangan rakyat Malaysia yang berada di bumi Qatar nie…
gambar semalam waktu tiba di DOHA AIRPORT
Antara khutbah ayng disampaikan sehingga buat rasa tersentap..
Gunakan kesempatan yang diberikan oleh Allah s.w.t berada di bumi QATAR, semoga kita dapat menimba ilmu agama, memdekatkan diri kepada Allah, berbanding mereka (rakyat Malaysia) yang berada di Malaysia ketika ini, yang mungkin 10tahun lagi akidah rakyat malaysia tak tahu macamna
Sentap dan rasa bersyukur kerana Jumardi_Alk antara jutaan manusia yang dipilih oleh Allah datang Ke bumi arab… Alhamdulillah and thank you ALLAH… dan ketika ini, aku tekad yang aku ingin kerja di BUMI ARAB… insyaAllah…
bergambar di kedutaan malaysia [tempat kami solat aidiladha]
antara rakyat malaysia yang dipilih Allah datang ke DOHA 
gambar dengan rakan sepenerbangan dari malaysia kelmarin [Aqif asyraf]
Alhamdullilah, selesai solat aidilfitri, ada sedikit jamuan ringan yang disediakan oleh pihak Malaysia embassy, Terima kasih…~
Anyways, di sini ada banyak masjid… di persekitaran rumah sahaja ada lebih kurang 20 masjid… dan setiap kali tibanya waktu solat, masjid la tempat kami beribadah~
I love Qatar~
Selamat Hari Raya AidilAdha buat semua Umat Islam terutamanya KELUARGA DI SABAH dan seluruh WARGA MALAYSIA J, rendah diri kuucapkan
 

DOHA QATAR…

Hari ini merupakan hari sejarah buat ku… heheheh…. [15hb. Vovember 2010]
Nak tahu apa terjadi?
Seawal jam 7pagi bertolak dari seksyen 7 ke KLIA. Jam 10.35am, kapal terbang “GULF AIR” berlepas ke BAHRAIN… sampai BAHRAIN pada pukul 6.00pm [waktu Malaysia],  1.00pm [waktu BAHRAIN-transit]… beza antara Malaysia dan QATAR/BAHRAIN adalah 5 jam… Malaysia awal 5 jam berbanding waktu Bahrain.
Tepat pukul 9.15pm [MALAYSIA], 4.15pm [BAHRAIN – time nie dah masuk maghrib] berlepas dari BAHRAIN ke DOHA QATAR sekali lagi dengan GULF AIRLINES… sampai dalam pukul 10.15Pm [MALAYSIA] dan 5.15pm [QATAR]..
Kesimpulan perjalanan:
SHAH ALAM à KLIA à BAHRAIN àDOHA
Alhamdulillah, perjalanan berjalan lancer dan selamat…  insyaAllah lepas nie akan ada gambar di upload yer…. Salam QATAR!!
sama seperti apa yang kulihat dalam perjalanan ke rumah tadi~ 
ada banyak lagi tempat2 yang bercahaya di qatar nie... 
Bisik2: QATAR nie sgt2 cantik compare Kuala Lumpur…. Bangunan!!  Fuh~~! Tak dapat gambarkan dengan kata2…. Hanya mata sahaja dapat bayangkan keindahan QATAR waktu malam (time first sampai)
Berada di QATAR dan update pada pukul 2.00am [MALAYSIA], 9.00pm [QATAR]:

Kisah Pasportku lagi

Allahuakbar… 5 hari dah mengurus pasport nie… dari isnin lalu [08.november] – hingga hari ini [12november]…
Banyak peristiwa yang berlaku sepanjang aku mengurus passport nie.. lebih2 lagi pasal “menunggu”…. OMG, I really pressure about passport… biarlah aku yang tahu detail di sebalik kisah passport ku eni.. L
thanks to imigresen malaysia, walaupun~ 
Firstly, aku kena tunggu 5 jam untuk giliranku dipanggil... 
Pas tu, kena tunggu 5 hari untuk menunggu kelulusan dari imegresen sabah,
Pastu 2 jam untuk tunggu passport siap di shah alam~
Aduh~!! Apa yang paling sakit hati, bila call shah alam kemarin [11.nov], kata passport lum dapat kebenaran lg dari sabah…
Tapi lain pulak cerita di sabah, “permohonanku TIADA!! ” kata imegresen sabah~~
Aduh~!! Wth punya system… I don’t want blame anyone! Tapi inilah Malaysia~
Prosedur oh prosedur!~ sampai sebegini masalah yang ku alami…! Kenapa rumit sgt buat passport ??? semua adalah dugaaan~ sabar na jumardi alkhawarizmi…
Bisik-bisik : akhirnya aku dapat jugak passport [12november 2010, 4.18pm], no pasport "biarlah rahsia"....  alhamdullilah~
contoh resit pembayaran menerima pasport~ 
[Special thanks to Pn Izan dari Jabatan Imegresen Sabah kerana beri panduan n bantu percepatkan proses pasport ku,  walaupun xpernah jumpa, hanya dalam calling ja]
Insan yang tidak suka menunggu:

Related Posts with Thumbnails
  • tetamu bertandang

    Demi masa

    Followers