Tidak terkata…

pressure!!!!!
Ya Allah, hancur punah harapan untuk bergelar pelajar dekan semester ini.. tidak seperti yang dijangkakan, setakat ne 3 paper exam telah berlalu… dan semuanya hancur punah kujawab. Adeh~ apa yang lebih menyedihkan lagi, paper hari ini, CMT463 UniT Operation… semua yang aku baca langsung satu pun tidak keluar.. seolah olah semua soalan aku tidak dapat jawab.. dan yang lebih menyedihkan sekali, inilah paper pertama yang aku hanya tinggalkan kosong Tanya menulis apa apa jawapan pada kertas jawapan…otakku penat dengan bebanan elajaran yang aku terima.  Tekanannya jumardi alkhawarizmi!  ya Allah…
Habis ja paper, waktu solat maghrib, air mataku tetiba mengalir mengenangkan paper yang ku jawab tadi inikah dugaan yang Allah berikan untuk aku? Kenapa mesti dugaan ketika menjawab soalan, namun di jauh disudut hatiku aku hanya berserah pada ketentuanNya. Aku tahu aku amat bodoh untuk ketika itu, aku tidak langsung dapat soalan. Badanku bergegar, fikiran ku bercelaru, kosong, risau, dan takut pada waktu aku menjawab soalan tadi. Kini, aku sudah patah hati untuk meneruskan dua paper yang bakal menanbah kegagalanku… aku tidak sanggup lagi menerima keputusan yang tidak mengembirakan aku mahupun pihak lain! Aku benci, sakit hati, geram, bodoh, dan segalanya bercampur aduk mengkusutkan pemikiranku… aku bukanlah seorang yang failure! tapi sebijak mana pun aku, tetap akan jatuh juga akhirnya… selamat tinggal dekan~ =’(

Masihkan punya waktu?

sempat lagi ka?

Masihkan punya waktu?
First time paper exam no gap (28/29 April 2010)… paper 28 – Analytical chemistry, 29 – Unit Operation. Dua2 paper ne melibatkan kira kira dan pembacaan.. banyak yang kena dipahamkan melalui pengiraan dan penghafalan melalui pembacaan… astagafirullah… sekarang ne aku masih tertanya – Tanya, mampukah aku prepare diri untuk menghadapi dua2 paper ne dalam masa yang singkat? Hmmm…. Masa penentu segalanya… melalui pengiraan, tiada ruang lagi untuk aku prepare dua2 subjek ne dalam masa terdekat.. haish~ bila belajar Unit operation teringat analytical chemistry dan sebaliknya…
Ya Allah bantu aku menghadapi dugaan ini dan bagilah kesenangan pada ku dalam menghafal dan memahami mata pelajaran ini… be patient jumardi alkhawarizmi

Edit seketika..

hmmmmmmm....... 
Sy nak cerita apa pulak ne? sebebnarnya aku pun tidak tahu apa cerita yang ingin aku utarakan di blog ne.. kekadang kita sendiri ‘blur” dengan tujuan kita.. samalah seperti keadaan ku sekarang ne.. tiaa yang mahu dikongsi tetapi hati ini tergerak untuk update… hehehe.. kalau cerita pasal studying, mmg femalassss jgak… 
berubahlah jumardi alkhawarizmi~

hampah~

Salam kekecewaan…
Luah~ disini la tempat ku meluah apa yang terbuku di hati… paper thermodynamics baru je habis jam 5pm tadi… nak kata A, adeh~ jauh melencong sudah… aku sedih dan pilu bila ku ingat kembali paper thermo ku yang giler hancus bederai… pedih hati ku!! Aku cuba buat yang terbaik, tapi apakan daya… sekarang Cuma tinggal tunggu keputusan semester nnt… kompom dekan melepas…
Teda mood dah mau belajar subject lain.~ haish!!!

Last proses…

hafal hafal hafal~~!!
Huhuhu.. debaran makin terasa… esok adalah paper 1st untuk semester ne, macam besalah thermodynamics. Sekarang nak kata aku dah ready, belum lg.. sekarang dah masuk fasa terakhir iaitu menghafal rumus dan definition… inilah proses yang aku agak lemah.. dari dulu hinggalah kini… otak ku lemah bab2 menghafal ne, banyaknya definisi kena hafal untuk subject ne, adeh~ sabar je la…
Moga2 Allah beri jumardi alkhawarizmi ingatkan yang kuat untuk menghafal ilmuNya.. 

Tersentak seketika…

Astagafirullah, tetiba je menangis time tunaikan solat isyak tadi… perasaan lain macam ja bila sujud menghadap Allah… aku tak biasa perasaan sebegini… ya Allah, engkau ubahlah diriku yang butuhkan hidayahMu.. tolong aku pimpin menuju kejalanMu ya Allah…
  
Insan yang hina lagi dina Jumardi Alkhawarizmi
                                       

Thermodynamics

  


Ya Allah, semakin hamper exam, semakin la jugak bertambah tambah sikap pemalas ne.. macam fikiran semua senang, sekali buat pass year, YA ALLAH! Susahnya… paper pertama bakal menjelang tiba, thermodynamics / 22 April 2010 / 02.15 – 5.15 pm… prepare sikit je wat masa ne… macamna la mau Berjaya kalau terus lalai macamne… ada 6 bab yang kena cover.. kebanyakan mengira, n aku kena hafal rumus wat masa ni dan pengertian untuk setiap maksud. Ya Allah, berikanlah kekuatan kepada ku untuk menempuh ujian dalam mencari redha dan tingkatkan ilmuMu untuk anak2 pada masa hadapan~
Hamba yang lemah lagi fakir agama.. jumardi Alkhawarizmi

Facebook~


Huhuhu, nak cerita sikit pasal aktiviti kalo dah kebosanan melanda ne… huhuhu.. besalah inilah salah satu hobi ku buat masa ini… bermain dengan “alam maya”. Selain ber”chat” dalam FB ne, ada jugaklah game yang menjadi penyeri facebook ne… apa2pun aku tetap enjoy bila facebook’ing…. Bagiku facebook tempat aku menambah kenalan dan paling penting sekali, aku kekadag release tension melalui facebooK! Thanks FB… (walaupun melalaikan) 

add la kalo sudi... 

Study~

Alhamdulillah test thermo dah berakhir.. sekarang focus mau buat lab, test unit operation, test analytical, assignment Mass and energy balance, lab Unit operation dan kertas kerja sabah….. semua ne kena settlekan minggu ne.. kerana inilah minggu terakhir kuliah dan juga merupakan minggu terakhir semester ini… selepas ini mesti kerja keras untuk belajar EXAM! Pulak… mudah-mudahan seperti biasa, Anugerah dekan tetap menjadi dambaan. Seperti diploma, ijazah kali ini pun turut bergelar pelajar DEKAN… insyaAllah..~
Gudluck to all my friend in da final exam! Semoga kita peroleh kejaan yang kita impikan.. 

Mungkin ada yang katakan aku terlambat, kerana baru sahaja saksikan filem nie walaupun sudah lama berada di arena panggung wayang.. tapi aku tidak kesah, yang penting sekarang aku dah saksikan sendiri kisah “cinta islam” ini. Begitu memilukan sekali cerita yang cuba di sampaikan kepada umat masa kini.
Ia bermula melalui pengenalan dua orang pelajar yang sama2 menuntut di universitas Al Azhar, mereka dipertemukan di dalam sebuah bas dan berjumpa sekali lagi ketika ana (pelakon wanita) di timpa musibah bersama rakaannya.. mujurlah ada seorang pemuda Indonesian yang dikenalinya dalam bas membantunya. 
antara pelakon - pelakon ketika cinta bertasbih
Ketika itu, bermulalah detik perasaan cinta mereka walaupun hanya dipertemukan pada waktu itu. Anna Althafunnisa merupakan seorang pelajar S2 universiti al azhar dan memenangi thesis terbaik. Seorang yang berada, lemah lembut, taat pada ibu bapanya, patuh pada tuhannya, kasih pada nabinya dan bangga pada agamanya.
Abdullah kherul azzam, pelajar senior yang miskin, belajar di Al azhar selama 9 tahun, akhirnya menamatkan pengajian lalu terus pulang ke kampong Indonesia. Seorang imam / ketua rumah dan berniaga sambilan (jual temped an bakso) di Alexandria sambilan belajar.
Akhirnya mereka bertemua semula di Indonesia, kebetulan rumah mereka tidak jauh. Banyak peristiwa yang berlaku di antara mereka dan keluarga azzam sendiri. Pencarian mencari jodoh menurut islam oleh azzam tidak kesampaian. Akhirnya apabila bapa Anna sendiri yang menikahi mereka di khayalah ramai, depan para jemaah selepas sahaja menunaikan solat maghrib. 
jangan lupa saksikan sendiri cerita ini~

Cerita ini amat2 best! So, untuk mengetahui lebih lanjut, sila hayatilah filem “ketika cinta bertasbih 1 dan 2” sekarang…. Guarantee tak menyesal~
Jumardi_alkhawarizmi pingin bangat bertemu cinta / jodoh yang ada seperti dalam filem ini

Rasa bersalah~~

Huhuhu, lainnya perasaan kan kalo ada tetamu kita buat tak endah ja… mana tak marah “tetamu” tu kalau semua orang dalam rumah ne buat tak kesah ja… walaupun “tetamu” itu datang dengan niat yang paling baik! Sedang sibuk bermain dota dalam bilik, tetiba adalah “tetamu” ketuk pintu, mmg niat untuk tidak buka, tapi Usman pulak pegi buka pintu.. .secara tidak langsung kenalah ajak “tetamu” tu masuk..
Niat “tetamu” ne agak murni, iaitu untuk menambah lagi ilmu dan iman di dada.. Tapi semua dalam rumah ne, cuba untuk mengelakkan dari dari berpandangan dan berkata dengann “tetamu” itu…apa yang buatkan aku rasa bersalah ialah apabila pelawaan “tetamu” ini aku tolak secara terus. Ya Allah, mungkin aku agak bodoh untuk tidak mengikuti jemputan “tetamu” itu. Tapi apakan daya, pintu hati ku belum lagi terbuka.
Kepada tetamu itu, insyaAllah, bila dah terbuka pintu hati ini, aku akan join kitorang~~  
Minta maaf untuk “tetamu” itu dari jumardi_alkhawarizmi

Edit – edit


Setelah bersusah payah meng”edit” bloog ku eni selama dua jam, akhirnya adalah juga pembaharuan yang berlaku… penat edit dari jam 6 hinggalah jam 8 malam ne..  
Thanks to franky sedok sebab sudi tunjuk ajar sikit…. Ehehehe… thanks
*pikir – pikir : esok ada test, lum prepare apa-apa lg… sempat lagi ko jumar update blog!

"terperangkap"


Allahuakbar~ syukur la, hujan juga bumi shah alam pada waktu ini, melimpah ruah rahmat yang Allah berikan ke atas tanah shah alam. Tapi perbincangan yang aku ingin perkatakan di sini bukan lah mengenai rahmat hujan, tapi permasalahan yang di hadapi ketika hujan…
Selesai sahaja test Inorganic tadi, kami bertiga pun pergilah selesaika beberapa perkara yang belum selesai. Farhan ada urusan di HEA dan aku pula pergi HEP cuba untuk meminta cop untuk penyelarasan budget sekaligus ingin berbincang mengenai kertas kerja untuk ke SABAH hujung semester nnt (doakan semoga berjaya ek! ) . Dalam perjalanan pulang (ketika ini mendung lg) kami slumber ja bertolak pulang ke rumah (kolej jati). Macam besalah, berjalan kaki merupakan rutin harian untuk pergi mahupun pulang dari kelas.
Malangnya, hajat untuk sampai awal ke rumah tidak kesampaian apabila hujan turun dengan lebatnya apabila kami tiba di gerai seksyen 2. Terpaksalah menunggu dalam 50 minutes untuk menunggu hujan reda.


Selepas menunggu dalam masa yang agak lama (di bus stop) akhirnya hujan pun berhenti secara ansur2.. tetapi kami semua tetap basah bermandikan air hujan kerana tidak sabar menunggu hujan berhenti sepenuhnya.. walaupun basah pulang ke rumah, namun ada pengajaran yang dapat aku pelajari dalam peristiwa ini, iaitu SABAR LA WAHAI JUMARDI_ALKHAWARIZMI~~~~~

Persediaan





Salam, dalam menghadapi peperiksaan yang bakal tiba, semestinya ramai pelajar pada masa nie menghadapi  tekanan masing – masing…  pada akhir2 minggu sebelum peperiksaan inilah pelajar dikejutkan dengan pelbagai test dan assignment yang melambak dan kena di hantar sebelum tiba waktu peperiksaan. Apa yang berlaku kepada semua pelajar pada masa kini, juga turut aku alami…

Dalam menghadapi peperiksaan yang bakal menjelang tiba ne, pelbagai langkah awal yang aku cuba aturkan untuk menghadapi peperiksaan. Walaupun di tambah dengan tugas- tugas persatuan yang belum selesai, aku cuba untuk bahagikan masa sebaik mungkin. Supaya aku bukan sahaja Berjaya dalam berpersatuan, malahan turut menempah kejayaan dalam pelajaran.

Walaupun, markah on going assessment (OGA) agak teruk, tapi aku percaya bahawa, aku masih lagi diberi peluang untuk melakukan yang terbaik pada paper exam nnt. Teringat kata seorang penyarah, Prof zainuddin, “ walaupun test2 yang kamu hadapi teruk, tapi jika kamu perform yang terbaik pada waktu exam, maka itulah gred yang akan kamu perolehi pada slip kelak”. Aku percaya aku masih punya harapan untuk digelar pelajar DEKAN!! Gudluck jumardi_alkhawarizmi !
!gudluck to all

What will happen?

Assalamualaikum w.b.t,

Hai all, how are u? Hopefully not busy as me now.. Just want to tell everybody that what the hell happen to me.. usually I will wake up early morning to study, but just now everything was changed. So lazy to wake up early like usually although my I already set my alarm to wake me up earlier to study.. but it is useless.. huhuhu… now, a lot of assignment I should done it because of my bad attitude. That what should I got by GOD.

If I remembered what happen to all my studies especially my test 1 and 2 to all subject that I I’ve taken this semester, I feel like down to continue my studies especially to get dean list student this semester. My expedition of my study very high, and I try to work harder to achieve my target. But, if my self still be like this, what will happen after this ?? hopefully some miracle will occur to my self.

Now, I try to wake up my self from all of that dreaming and try to get what I want in my life. My principle is so easy, I will have what I want! Even it will make me burden to get something valuable in my life. So, what I plan right now is study until “dead”.

Related Posts with Thumbnails
  • tetamu bertandang

    Demi masa

    Followers