Pening!!..

2 hari lalu kepala sakit betul.. mungkin di sebabkan aku selesema hari rabu tu… macamna jgak, awal pagi tu, sebelum p mandi aku ada terhidu bau rokok.. sebab tu jadi macam nie… besalah, aku alah pada habuk dan asap…

Sejak time tu, selesema ku nie effect pegi bahagian gigi dan otakku… otak yang paling sakit sebab otak nie macam berdenyut kencang…uhuhhu… SAKIT!

Semalam aku tidak dapat tidur kerana banyak yang aku terfikir… secara tiba2 fikir masa depan, keluarga dan masalah yang akan ku hadapi untuk kehidupan akan datang…fikir pasal mau sambungkan pelajaran di indonesia ambik dentist dan macam2 lagi yang bermain di lubuk fikiran ini...ARH!!!!! lagipun semalam kepalaku pening dan sakit apabila digerakkan sedikit… sakit yang amat sangat!.. aku tidak dapat tidur sampaila jam 2:30 pagi tu… aku cuba kosongkan fikiran supaya dapat ketenangan sedikit, tapi aku tidak boleh jgak… alhamdullillah selepas ja bangun dari tidur pagi tadi.. selesema dan sakit kepalaku hilang… mungkin inilah sedikit balasan dari ALLAH S.W.T atas perbuatan hambaNya  yang lemah nie…

Finally it’s done!


Penantian dari 20 november lalu kini sampai penghujungnya.. hari nie, aku last dah keja sebagai pekerja makmal biology under Koordinator Diploma sains …pas nie akan melalui kehidupan kembali sebagai seorang pelajar pulak… walaupun SKP kali ini tidak seindah seperti sebelum ni, namun ia bagi seribu makna kepada kau kerana banyak perkara yang membuatkan aku rindu, terasa, simpati, kesian, tabah, dan banyak lagi dapat ku pelajari… terutamanya entri ku sebelum ini.”MELAWAN KESEPIAN’’..

Uhuhuhuhu… kerja inventori peralatan makmal untuk 7 makmal dah pun siap semuanya, berkat usaha teman SKP ku, zul dan Fravira yang menjadi teman sekerja.. eh, for your information,banyak makmal DIS yang akan kena buka dalam bulan 6, tahun hadapan seperti makmal akuatik, makmal bioteknology, makmal zoology, makmal entomology, makmal microbiology dan makmal botani…. Uhuuh..

Lain cerita pulak,by the way I will missed all my SKP after this..

Thanks to people that gave me supported and cooperation along this holiday and SKP’ing…

Especially the person one!!! (just me only know!) thanks a lot! 

My partner during SKP ( bio lab)

antara kerja2 yang kami lakukan..

(sebenarnya banyak lagi, tapi ,malas mau post banyak2..hehehe)


First time bawa motor!

Pengalaman yang sungguh mendebarkan apabila aku cuba2 blajar bawa motor c jai pagi tadi (23 disember, 10.15 am) di sekitar fasa 3… begitu takut jgak la apabila first time bawa motor.. gabra n gementar tu ada… rasa macam feel kali pertama bawa kereta dulu… hehhehe.. setelah bawa dalam 5 minit gitu, rupanya bawa motor nie tidak la serumit seperti bawa kerete… first time bawa mmg la banyak ‘terace’ minyak.. uhuhuhu.. lagipun jai ada dok belakang… jadi boleh dikatakan first time aku blajar bawa motor nie dengan bawa penumpang!! Wah bangganya…..

hehhehe… anyway… thanks to jai sebab sudi gak ajar bawa motor ceweknya tu….TQ

Anugerah untuk mereka

Buat pensyarah sains yang bertungkus lumus mengajar aku selama ini, ku ucapkan jutaan terima kasih! Segala usaha anda akan ku ingati selamanya… aku ingin komen sedikit tentang mereka selama pengenalan kami..

Sir Ajimi Jawan [pensyarah biology]      

Pensyarah yang paling lama mengajar aku biology..(part 1, 4, dan akan datang part 5).. pensyarah yang paling sporting



Sir Mohd Ruzaleh Nurdik [Pensyarah fizik dan matematik]

Pensyarah yang paling tenang, tepati masa, dan boleh luahkan masalah kita padanya…. Pensyarah yang aku dah anggap seperti bapa sendiri..



Sir Ansir Salim [pensyarah biology]

Pensyarah yang paling tenang ketika mengajar





Sir Mohd Hafiz Ahmad Tajudin [pensyarah kimia]

Pensyarah yang paling lawak ketika mengajar dan sporting gila…




Miss Patricia Natin [Pensyarah bio]

Pensyarah yang paling detail ketika mengajar dan sporting di luar kelas..


                                                                                                           

Miss Siti Aminah Mohamad [pensyarah fizik]

Penyarah perempuan paling tenang tekita mengajar, segala soalan yang dikemukakan dapat di jawab olehnya..



Madam Hazlenah Hanafiah [pensyarah statistic]

Pensyarah perempuan paling sporting, natural beauty, madam universe, dan paling banyak spend makanan di kelas!hehehe..



Madam Gan Gin Hoon [penyarah kimia]

Pensyarah paling senior dan segalanya jelas ketika mengajar.




Buat anda semua!

Empat jenis golongan yang diberikan pahala di dalam proses menuntut ilmu ini, iaitu :

1- Golongan yang sukar bertanya akan sesuatu ilmu
2- Golongan pengajar atau orang yang mengetahui sesuatu ilmu dan mengajar kepada orang lain
3- Golongan yang yang mendengar orang yang mengajar ilmu
4- Golongan orang yang suka dan kasih akan majlis ilmu.

Rasulullah s.a.w sabdanya yang bermaksud : “Setiap permulaan daripada orang yang mengajar ilmunya itu terlebih afdhal daripada sembahyang seribu rakaat dan mengunjungi seribu orang sakit dan menghantar seribu jenazah”

Hadis dari Abi Zarr r.a 

Thanks for being my teacher!

Melawan Kesepian

Ntahla, sejak kebelakangan ini, banyak yang aku rindukan.. aku pun tidak tahu kenapa… banyak benda yang membuatkan aku teringatkan mereka.. terutamanya orang "tu" yang sentiasa aku rindu wat masa nie.. banyak betul kenangan kami bersama terutamanya sepanjang 3 sem kami berkenal…

Semalam aku pergi jalan ngan kawan rapat ku yang masih tinggal di uitm nie… apabila aku lalu sahaja di kawasan Bandaraya kk tu, banyak yang membuatkan aku mengimbas masa lalu…kenangan pahit dan manis… ketika berjalan di sekitar servey tu, banyak barang2 yang membuatkan aku teringat pada kawan2 yang belum pasti lagi kapan aku boleh jumpa mereka… aku jadi lemas dan mendiamkan diri sepanjang perjalanan pulang ke hostel kerana tidak dapat menahan perasaan rinduku ngan durang semua… lihat meggi, kfc, McD, pantai dan banyak lagi membuatkan aku ingat kepada mereka semua…

Kadang2 aku jadi sedih mengimbas semula kenangan bersama kawan2… lagu ketika aku menulis blog ini [ datuk siti Nurhaliza – melawan kesepian-- ] membuatkan aku teringat kembali kenangan lalu dan memberi semangat  agar aku tabah dalam melawan kesepian ini…

Tabahkan diri jumar!

my very best Friendzzz!!!

my best senior pren

aku n kak dia... 

senior ku yang tamat da diploma



selamat pengantin baru!! (Ruslan Abu Bakar n Rusmah Jamlan)

abangku n kakakku 

tema pakaian (coklat)

(cece, ashmar, abg lan, kak ros, aku ,adek)

Selamat pengantin baru kepada abang dan kakak ipar baru ( Ruslan n Rusmah) yang baru sahaja bergelar raja sehari (14 disember 2008) di Sandakan..… tahniah kepada mereka dan berharap dapat memahami antara satu sama lain di samping mendirikan sebuah keluarga yang bahagia n ceria sentiasa….

Semoga dilimpahi rahmat dan keberkatan daripadaNYA… amin….


3.73...

Apa yang aku target awal sem lalu kini hancur…Akhirnya benda yang ku nantikan selepas habis ja paper 7 November lalu kini tiba….
Entahla, keputusan exam kali ini langsung tidak membuatkan aku gembira… kadang2 aku hairan jugak kenapa?, maka keputusanku nie ketiga tertinggi selepas keputusan ivy (3.93) dan vj (3.91)… tapi aku Cuma dapat 3.73 sahaja….
Walaupun masih dekan, tetapi aku rasa keputusan nie membuatkan aku tiada rasa apa2…. Kalo lihat reaksi c jai semalam begitu gembira dia lihat keputusannya! 3.69!! sambil melompat2 lagi… tapi aku lain pulak, walaupun ketika memasukkan no matrik dan no kad pengenalan tu tanganku bergegar…. Tapi selepas kuar keputusan tu,benda yang ku lihat pertama adalah huruf “B”… rupanya bioku yang B.. uhuhuhuh yang lain ok jgak la, dapat A jgak smua….
Tapi aku masih sedih, petang semalam (18 dis) aku call kakakku dan beritahu keputusan ku , tapi mereka expect lebih dari itu.. paling rendah pun 3.8 keatas… uhuhuhu… sabar sahaja la jumar….
Tapi insyaALLAH aku mau lupakan hal ini dan cuba keputusan yang lebih baik lagi tuk next semester… insyaAllah….

Related Posts with Thumbnails
  • tetamu bertandang

    Demi masa

    Followers