Alhamdullilah, akhirnya telaksana jgak bengkel asas membina insan (BASMI) pada semester ni….  Bengkel ini melibatkan diantara budak2 part 1 (peserta) dan AJK Pusat Islam UiTM sabah ( penganjur)… apa yang aku mau ceritakan adalah, aku sebagai fasilitator tuk budak2 part 1… actually aku tidak la aktif sangat pada basmi kali ini, ntah la…. Berangkali berpuasa, jadi mood mau bergaul dan bercakap dengan pelajar Part 1 terutamanya kurang. Jadi aku cuma datang sebagai fasi ini pada hari sabtu dan ahad sahaja. Tu pn setengah ari ja…

BASMI ini diadakan start hari rabu lagi lagi, malamnya pas teraawih adalah sesi pendaftaran dan tamat pada hari ahad jam 5.00 petang…. Aku tidak dapat menghadiri majlis penutupan kali ini, disebabkan aku mau prepare tuk 2 test yang akan kuhadapi minggu nie( test Bio dan Kimia)….

antara aktiviti BAsMI (solat jenazah)

Dalam pengisian alam, mcmbesalah aku, usman,marita dan shahida menjaga alam rahim… benda yang kami presentkan dengan budak2 part 1 adalah bagaimana prodses kejadian manusia dari segi islam dan sains, di samping terdapat pengisian lain selama 15 minit tu….

perbincangan mengenai persediaan mengenai alam rahim

Alam rahim ini adalah permulaan alam tuk basmi, dan mcmbesala aku sebagai starter yang membicarakan tentang introduction mengenai alam rahim…. Mungkin ketika bercakap di depan budak part1 tu, adalah jgak sedikit hipokrit (kata c kadim) tentang apa yang aku cakap…. Ntahla… ahahahha

hipokrit ka??? ahahah


budak2 part 1 sedang menghayati puisi mengenai ibu bapa

Sepanjang penjagaan alam tu, smuanya berjalan lancar dan sampaikan 60% student part 1 menangis akibat kesedihan ketika kami mengisi aktiviti pagi tu, sungguh terharu la, apabila melihat budak2 part 1 tu nangis akibat penyampaian kami yang berkaitan dengan ibu bapa tu, membuat hati mereka tersentuh… huhuhuhuhuhu…

habis sahaja pentupun, sesi penggambaran diadakan

Apa yang ku harapkan terhadap bengkel kali ini, pemantapan iman smua muslimin muslimat semakin bertambah! Dengan mengadakan bengkel2 berbentuk Islamic seperti ini…....

Sekian & wassalam….

-Jumardi- 

-TAG BULAN RAMADHAN-


Assalamualaikum dan salam ramadhan….

Alhamdullillah, akhirnya dah 20 hari dah kita berpuasa…  apa yang sedang kita nantikan adalah hari kemenangan kita selama berpuasa sebulan (aidilfitri)…. Harap2 aidilfitri kali ini mendatangkan sejuta kebahagiaan kita semua… walaupun usia dah meningkat dewasa, mungkin tidak la cukup meriah tuk beraya kali ini… kalo cerita time kanak2 dulu, tiap raya ja, mesti happy… tapi setelah semakin dewasa nie, semuanya dah tidak seperti dahulu lagi…. Harap2 raya ku selepas ini tidak la seperti sebelum nie.. untuk semua yang mengunjungi blog nie, telah tiba masanya kita memperdendangkan lagu raya… huhuhuh….

Harap raya nie, mendatangkan sejuta kemaafan dan tingkatkan silaturrahim antara kita semua…

-jumardi-


Salam Kimia organic….

Inilah benda yang kami sibukkan selama 2 hari, sabtu dan ahad lepas (13 dan 14 september 2008) dimana pelajar part 5 menjadi penganjur untuk seminar kimia organic kali ini… kami pulak (pelajar part 4) hanyalah sebagai presenter yang akan present mengenai organic chemistry in agriculture. Apa yang mahu diceritakan adalah pengalaman seminar kali ini…. Groupku yang terdiri daripada c ivy, ain dan aku sendiri adalah merupakan first group akan membentangkan mengenai tajuk limonene, sejenis insecticides yang digunakan dalam aktiviti pertanian……. apa yang aku risaukan adalah aku adalah orang pertama yang menjadi pembuka seminar kali ini…. Rasa nervous mmg sentiasa wujud apabila aku mau berucap di depan khayalak ramai… pemalu la katakanan… ahahahahah…


aku sebagai starter presenter tuk kimia organik semester ini


my partner dalam membentang tajuk insecticides kami limonene

Pembentangan kali ini yang terdiri sebanyak 23 kumpulan yang akan membentangkan tajuk masing-masing…. Aku sebagai starter presenter first2, rasa takut gak berucap di hadapan tu…. Tapi setelah pegang mic tu, smua rasa takut tu hilang dan rasa keyakinan muncul secara tiba2…. Pa lagi, lancar la jgak aku membentang di hadapan tu… maka, sebelum start presentation tu, ingin betul aku mau tpon ‘seseorang’ tu untuk beri kata semangat untukku… tapi rakan seperjuangku, ivy larang aku tk telefon c ‘dia’…. Jadi aku pn tidak jadilah menelefonnya…. Pengajaran yang aku mau kongsi disini, mmgla wujud rasa takut ketika bercakap di khalayak ramai, tapi lawanla perasaan takut itu, kerana kita seorang sahaja yang mampu untuk melawan perasaaan takut tu…

Sampaikan kawan2 ku cakap, ketika aku membentangku macam pentas di gym tu milikku sudah…. Fifi cakap aku macam besa dah buat konsrert sebagai seorang selebriti UiTM (kononla) ahahhahahah….. tapi itulah, ketika berucap tu, mmg keyakinanku 100% dalam berucap tu… habis tu, setelah selesai c ivy dan c ain membentang maka tamatla pembentangan kami tk kimia organic kali ini… pa lagi, lega la rasanya setelah selesai buat presentation.. walaupun group kami tidak tersenarai dalam 3 group terbaik, tapi bagiku itu adalah kemenangan terbesar buatku… kerana aku dapat atasi masalah ku apabila berucap dihadapan orang ramai ini terutamanya… harap rasa nervous ini tidakla menghantui diriku lagi….

Pada petang ahad tu, itu adalah majlis penutupan tk kimia organic semester ini… petangnya tu, kami beramai-ramai (part 4 & part 5)  berbuka bersama-sama…. Hidangan yang simple bagiku tapi penuh dengan kegembiraan apabila berbuka beramai-ramai…. Inilah kawan yang sejati bagiku… uhuhuhu… tapi kan lebih baik kalau majlis berbuka tu dihadiri oleh smua pelajar DIPLOMA SAINS beserta dengan pensyarahnya sekali….ahahhaha…

Tapi seminar kali ini memberikan seribu satu makna buat ku dan berharap majlis seperti ini dapat dilakukan lagi…. Harap self confidence ku makin meningkat dan membantu dalam mengalami alam pekerjaan kelak…

insyaALLAH


penutupan kimia organik pada hari ahad lepas


kami yang selesai dalam proses pembentangan kimia organik dalam pertanian.....


sempat lagi berposing sebelum menunggu waktu berbuka puasa... huhuhuhu


lepas solat asar, terus pergi bergambar... inilah kehidupan selebriti terkenal... ahahahaha

perasan ek! =)

-jumardi- 

Assalamualaikum dan salam sejahtera….

Coretan hari ini adalah mengenai pembedahan ku yang pertama terhadap haiwan secara serius…

Seperti yang aku katakan sebelum ini… aku akan postkan mengenai aktiviti perbedahan katak yang berlaku minggu lalu… kenangan yang sungguh menyeronokkan dan mengembirakan untukku…


kami yang memasing katak darieffni, bagi ngan aku dan c elda


katak yang kami pengsankan dalam bikar menggunakan chloroform

Katak tu kami dapat dari pasar yang kami beli RM10.00 seekor… harinya sudah tiba untuk kami melangsungkan aktiviti pembedahan terhadap amphibians… bukannnya mau mendera haiwan, tapi niat kami hanyalah untuk belajar dan mencari ilmu semata-mata… tujuan experiment kali ini  untuk mengkaji organs and organs system that involve in the amphibians or mammals…

Although we are not use the mammals sample, but the structure of amphibians organs are same as mammal’s organs. That why we use frog for the sample of this experiment…

Before we start the experiment, sirs Ajimi teach us how to handle and proceed the experiment. After that, each of use stared our experiment by taking the frog to make all the fog collapse by using chloroform.

Ketika pertama kali pegang katak yang besar bagiku tu, takut + geli bercampur baur dalam pikiranku nie… tapi pas pegang sekali katak yang lembut tu, besalah… rupanya teda apa2 pn yang mau digelikan n ditakutkan… ini sbb smua bila aku piker inilah kihidupan sains!! Segalanya berubah…. Ahahah…

Time membedah katak tu, barula aku tahu betapa sempurnanya system yang beraku dalam badan manusia terutamanya… rasa kebesaran terhadap Allah s.w.t bertambah- tambah lagi…sentuh darah katak dan pegang lungs katak yang masih berdenyut tu membuatkan aku rasa simpati dan banyak lagi… uhuuuuu….


aku dan specimen katak yang ku bedah..uhuhhuh

Partnerku dalam lab kali ini, macam besalah c farhan sibuk membedah sementara membantu dalam segi penamaan organs dan menjadi “nurse” yang membantu “doctor” sedang membedah…  banyak gambar yang kami ambil sebelum, semasa dan selepas pembedahan…. Sebanyak 8 ekor katak telah kami korbankan untuk tujuan pembelajaran telah terkorban… kami sekelas berasa enjoy dalam experiment kali ini dan berharap experiment2 sebegini dapat ku alami lebih kerap selepas ini…

insyaALLAH…


inilah system yang terdapat dalam internal body katak

mengeluarkan organ dan mengenal pasti nama, location and function of each organ




rupa internal body after pemindahan organ katak

-jumardi-


salam kelahiran
birthday boy??, uhu... inila gelaranku tk hari nie (09.09.2008)...
akhirnya, tidak sangka, pejam celik pejam celik akhirnya umurku nie genap 20 tahun sudah (09.09.1988 - 09.09.2008)...  apa yang aku ingin storykan di sini adalah tentang malam jam 12.00am birthday.... asebelum tu, tiba2 datang pulak rajin ku tk mengemas  bilik... susun buku, lap cermin, kemas loker n yang paling penat cuci kain yang yang terkumpul selama seminggu... biasanya rutin ku cuci kain ini aku buat ari sabtu atau ahad every week, tapi kemarin lain sikit.... ngam2 tepat jam 12.00am, smua urusan kusudah selesai... actually, aku mau wat kerja csc134 paper sir hamjah tk dipamerkan nnt.... tapi tiba2 datang pulak niat jahat kawanku mau simbah air lada+sampah+dll yang aku tidak tau pn apa ramuannya yang sungguh menjijikkan... nasibla langkah pantasku melarikan diri dari bilik berjaya... uhuhuh... budak physics part 4 tu, krol gabe zul ron fazali n sekutu yang lain.... jgan arap la ek mau siram2 orang nie.... werkkkk =P
apa yang aku rasa terharu, teman2 yang lain sudi gak sambut birthday ku... sediakan kek, mee n my favorite drink "Vanilla Coke"... aahaha... terima kasih infiniti terhadap anda semua.. sesungguhnya, jasa dan niat baik anda akan dibalas dengan berlipat kali ganda olehNya... insyaAllAH.... terima kasih wat usman, azhar, sir kaf,ogy n nik yang sudi memeriahkan malam "tua" ku yang ke 20...

nie la kek ku yang lazat!

pantang tengok camera, kompom senyum!! kalo mau lihat aku senyum, letak kamera la depan selebriti nie... adeh3x

apa yang aku harapkan sempena genap 20tahun nie, aku dapat jadi seorang remaja yang matang pemikirannya, besar jasanya, kuat imannya,baik akhlak dan budi pekertinya, mantap pelajarannya, great "selebritinya" dan taat dan patuh pada keluarga dan Tuhannya...
banyak jgak ek azam 20 tahun nie... paginya tu, aku balik bilik dalam jam 3.00pagi...ndak ku sangka "budak2 yang berniat mau menyiram tu" tidak berputus asa... aku di tunggu dan niat menyimbah tu membakar suda seperti air lada yang mereka mau simbah tu... aku pn panik jgak, tapi sabar ja la.. berabis durang mengetuk pintu, ndak jgak aku peduli... trep2 sudah tidur la... maka???hahahahaha
aku ada kelas pagi nie, apa yang paling memalukan.. berabis durang menyanyi heppy birthday di fasa 3 atrium tu... pa lagi, smua stdnt di situ dgr... kuyak barabis erh.... ahahaha... 
time tu jgak aku dapat mesej kakaku, dia sudah bersalin pagi nie, jam 5.00 pagi (09.09.2008)... nampaknya, ada 2 la anak buahku yang tergolong dalam anak 09. september nie... geng2 virgo katakan....
tapi kakakku sedih gak kali tu, sbb keempat empat anaknya semua perempuan... dia mau anak lelaki sebenarnya... tapi inilah takdir yang diberikan olehNya.. ada hikmat yang tersembunyi di sebalik sesuatu kejadian itu terjadi...bagiku anak nie adalah anugerah yang tiada tandingannya...uhuhuhu.. even me, aku tidak boleh nampak budak2, especially bayi yang kieut mieut dan wangi2 gitu... kadang2 aku terfikir jgak mau berumahtangga ni...uhuhhue.. tapi masih muda dan banyak yang perlu aku buat untuk masa hadapanku...

rupa sebelum kek nie dilanda tiupan angin dariku

terima kasih wat kamu smua termasuk yang "missing"... hahaha


wajah remaja riang


apa la yang aku pikirkan pasal "20 tahun nie???" uhuhuh..

pa yang aku inginkan adalah satu kehidupan yang lebih baik dan terbaik selepas ini... harap orang2 yang ku sayang tidak pergi lagi seperti sebelum ini ketika aku berumur 7tahun... sekarang dah 20 years old.. i hope may god bless me and make all my wishes become true... insyaAllAH...

-jumardi-

salam ramadhan..
i want to tell about what i like to do when im free.... that is not hobby, but its just activities that i like to do when get bored... that is playing games!!
actually i addicted to playing games since i was little boy... but, the games that i was played is PS1 and PS2.... but now, its differ because the games i like played not in Ps games, but computer games.... i like playing counter strike and DOTA because its make me enjoyful... but sometimes it was hurt when fail in games... but, that games make me to patient and more effort when do something... 
i take all games is positive impact... as long games not effect my study, i will still played... but if games effect my study, i will still play but just take short time to playing games.. alhamdullillah, still now, i can balance my study with playing games...
had someone ask me, why u always playing gamed but still got dean list???.... my answer is, it is just destiny... that important is, as long as we realize with our future in education....
maybe someone look games is bad habit.. but for me, games make me feel happy and i not need to think much about my problems...
like what i said, games DOTA can release little bit my tension and it make me now other people at UiTM especially.. actually my friends introduce me about DOTA games... i now that when i was enter to UiTM... until now, i still played this games... for me, games is just fun and the study is very important to me....

that is my favorite games (DOTA)

all of this my favorite characters wen playing gamed warcraft
-jumardi-


assalamualaikum w.b.t
 nie mau cerita pasal lab bio baru2 nie.... mau crita pasal lab kami tentang mengkaji kandungan klorin dalam urea(air kencing).... mula2 tu sebelum sir Ajimi bagi briefing... terus terang, geli berabis aku.... dalam fikiranku sapa la yang mau dermakan air kencingnya untuk ujikaji kali nie.... sering bermain di fikiranku tu.... ahahaha.....
nasibla time lab tu, satu group ku boleh "mengeluarkannya"... aku nda dapat time tu, sbb sblum p kelas dah buang smua...
tapi time lab tu, besa ja la rasanya.... mmgla kehidupan pelajar bio begini....
ok la, minggu nie kami akan bedah katak pulak.... nnt aku postkan tentang pembedahan ku yang pertama secara serius!!... uhuhuhuh..

kami yang baru habis kaji air kencing sebelum makan (fed urine)

kami yang tgh makan, untuk mengkaji isi kandungan klorin dalam urea...


-jumardi-

Related Posts with Thumbnails
  • tetamu bertandang

    Demi masa

    Followers